Terveisiä Moalta!

Terveisiä Moalta!

Yayasan Sulinaman työntekijä Eda vieraili keväällä Moan saarella, jossa äidinkielistä pyhäkoulua toteutetaan osana Sana lapsille -hanketta. Eda kertoo vierailustaan:

“Kahden viikon matkaan kuului niin opettajien koulutusta kahden päivän ajan, materiaalien tekoa kuin myös esikouluvierailu. Koulutuksen ideana ja tavoitteena oli kehittää pyhäkoulun opettajien kykyä opettaa lasten omalla äidinkielellä sekä käyttää ja tuottaa opetusmateriaalia. Pyhäkoulun opettajat pitävät siitä, että voivat käyttää omaa äidinkieltään pyhäkoulussa. Se auttaa heitä myös suojelemaan omaa kieltään. Yhteensä 21 opettajaa osallistui koulutukseen! He tulivat eri seurakunnista Poliwun, Nyaman, Klisin, Pattin, Tounwawan and Tiakurin aluielta.

 

Näiden opettajien kanssa harjoiteltiin viiden eri moankielisen Raamatun kertomuksen opettamista, leikkejä ja tehtävien tekemistä. Yksi leikeistä oli “Sokea mies”, joka on vanha indonesialainen leikki. Yhteisesti opettajat myös tekivät tehtäviä pyhäkouluja varten leikaten ja liimaten kartongille – kuten esimerkiksi Kadonneen lampaan tarinaa varten lampaita. Raamatun kertomuksen kertomista harjoiteltiin askel askeleelta niin sanotun ison kirjan avulla. Kyseessä on siis vähintään A3-kokoinen kirja, jonka toisella sivulla on kuva ja toisella teksti, jonka lapsi näkee lukea kauempaakin.

Opettajat nauttivat koulutuksesta ja kokivat sen hyödylliseksi. He olivat onnellisia opetusmateriaaleista, koska tavallisesti sellaisia ei ole ollut lainkaan, vaan he ovat joutuneet tekemään kaiken itse.  Nyt Moan kielellä on 17 tarinaa, joista kahdeksasta on tehty kirjanen. Viiden pyhäkoulukerran kaikki materiaalit, eli kirjat ja tehtävät, on jaettu jo viiteen eri seurakuntaan. Näin seurakunnat voivat aloittaa niiden käyttämisen pyhäkouluissa.”

Teksi: Eda ja Fanny