INFO

Pyhis, josta ymmärtääkin jotain

Pyhäkoulu eli pyhis. Se on ollut osa monen lapsuutta – mutta minkälaista olisi käydä pyhiksessä, jossa ei ymmärrä puhuttua kieltä? Tai jos sitä ei olisi ollenkaan, minkälaiseksi lapsuuden seurakunnassa käyminen olisi muodostunut?

Lapset ovat seurakunnan tulevaisuus. On tärkeää, että lapsille on omaa toimintaa, mutta sen tulisi olla kielellä, jota lapsi itse ymmärtää. Äidinkielen käyttö tukee niin lasten jumalasuhteen kuin myös kristityn identiteetin kehittymistä paremmin.

Wycliffe Raamatunkääntäjät toteuttaa yhdessä indonesialaisen Yayasan Sulinama -järjestön kanssa äidinkielistä pyhäkoulua Indonesian Kalumpangissa ja Moalla. Itä-Sumballa pyhäkoulu alkaa 2021.

Äidinkielinen Raamattu on myös lapsia varten

Raamatunkäännöstyön yhteydessä aikuisille järjestetään usein lukutaito-opetusta. Entä lapsille? Pitääkö heidän odottaa kasvamista aikuiseksi ennen Raamatun sanoman avautumista?

Äidinkielinen pyhäkoulu tukee lapsen kasvua elämän eri osa-alueilla. Raamatun kertomuksiin tutustuminen mahdollistaa lapselle henkilökohtaisen suhteen Jeesukseen ystävänä. Äidinkielisen lukutaidon alkeiden oppiminen pyhiksessä tukee lapsen oppimista silloinkin, kun muodollinen peruskoulutus tapahtuu vieraalla kielellä. Erilaiset tehtävät yhdessä toisten lasten kanssa tukevat puolestaan lapsen kasvua sosiaalisesti. 

Hanke toteutetaan yhteistyössä indonesialaisen Yayasan Sulinaman kanssa. Hankkeesta ja sen toteutuksesta voit lukea lisää täältä.

Wycliffe Raamatunkääntäjät ry on raamatunkäännöstyöhön keskittyvä tunnustustenvälinen lähetysjärjestö, joka on osa Wycliffe Global Alliance -verkostoa. Suomessa teemme yhteistyötä eri kristillisiin kirkkoihin kuuluvien seurakuntien ja järjestöjen kanssa. Olemme avoimia toimimaan yhdessä kaikkien kristillisten suuntausten kanssa, jotka jakavat näkymme ja arvomme.

Raamatunkäännöstyö on laaja-alaista äidinkielisten mahdollisuuksien parantamista, jossa keskeistä on Raamatun tekstien kääntäminen, lukutaitotyö, kielitieteellinen työ, äidinkielisen ja monikielisen koulutuksen kehittäminen sekä äidinkielisen seurakunnan kasvun tukeminen.

 

Kuva: Marc Ewell