“Ellemme tee mitään, oma kielemme katoaa”

“Ellemme tee mitään, oma kielemme katoaa”

Vuosi on jälleen kulunut ja on aika tarkastella sitä, mitä Indonesiassa on tapahtunut äidinkielisen pyhäkoulun parissa. 

Kalumpang on ensimmäinen kieliyhteisö, jonka kanssa äidinkielinen pyhäkoulu aloitettiin. Nyt Raamatun kertomuksista 22 on käännetty kalumpangiksi ja niiden ympärille on tehty muutakin materiaalia, kuten lauluja, pelejä, askarteluja ja lukutaito-opetuksia. Kolmen seurakunnan pyhäkouluissa käy viikottain yhteensä 65 lasta ja opettajia on yhteensä kahdeksan. Se on paljon enemmän kuin ensimmäisessä pyhäkoulussa, jossa kahden kylän lapset olivat yhdessä!

Niin vanhemmat kuin lapsetkin ovat innostuneet siitä, mitä pyhäkoulu on tuonut mukanaan: iloa, lauluja, rukousta ja vahvemman suhteen omaan kieleen. Myös kirkon johto on tämän huomannut ja haluaakin äidinkielisen pyhäkoulun myös alueen muihin seurakuntiin.

“Aluksi lapsista oli hassua kuulla kalumpangin kieltä pyhäkoulussa, mutta nyt he huomauttavat, jos opettaja puhuu vahingossa indonesiaa.” 

Wiriyanti

Moan saarella äidinkielinen pyhäkoulu on ollut vasta vähän aikaa, mutta jo seitsemän tarinaa Raamatusta on käännetty moan kielelle. Neljää näistä on käytetty jo opetuksessa. Samoin kuin Kalumpangissa, myös Moalla oppitunteihin on kehitetty myös muuta omalla kielellä olevaa materiaalia. 

Lähes kaikki neljän kylän lapset tulevat pyhäkouluun: yhteensä 117 lasta ja 23 opettajaa! 

Pyhäkoulujen opettajat ovat innoissaan, sillä he ovat oppineet uusia tapoja opettaa. He myös tuottavat itse uutta materiaalia Sulinaman järjestämien koulutusten välissä. Sitoutuminen pyhäkouluun näkyy selvästi ja seurakunta on huomannut äidinkielisen Raamatun tärkeyden. He pyrkivät aloittamaan käännöstyön pian.

Uusia uskon askelia otetaan, jotta matkaa voidaan taittaa. Ne ovat välillä pieniä, mutta sitäkin tärkeämpiä. Seuraavaksi äidinkielistä pyhäkoulua suunnitellaan aloitettavan Sumban saarella kamberan kielellä. 

Kiitos, että olet mukana. 

Jos haluat tukea taloudellisesti, voit tehdä sen osoitteessa www.sanalapsille.fi/lahjoita